کتاب، در موضوع فلسفۀ تطبیقی
مؤلف: محسن شریفی
جلد اول، ویراست دوم
این کتاب تألیف سید حسن اخلاق است و آن را انتشارات سلوک جوان قم در سال ۱۳۸۶ ش منتشر کرده است، در ۱۸۰ صفحۀ رقعی و با شمارگان ۱۵۰۰ نسخه. این کتاب مشتمل بر هفت فصل است و هر فصل، بیانگر یک سخنرانی یا مقالۀ نویسنده است که در مجامع اکادمیک و علمی ارائه شده است. از میان این هفت فصل، دو فصل اول و دوم با عناوین «حضرت مولانا و انسان مدرن» و «مولانا و بسترهای شکوفایی حقوق بشر» به تطبیق اندیشههای مولانا و مسائل جهان مدرن میپردازد.
نویسنده بر این باور است که این تطبیق از ضرورتهای اجتنابناپذیرِ زیستن در جهان مدرن برمیخیزد. در فصل سوم که «انسانها؛ تفاوتهای اساسی با حقوق مشترک از منظر مولانا و نیچه» نام دارد، اندیشههای مولانا را با نیچه تطبیق میدهد. فصل چهارم با عنوان «سهروردی شهید، نیچه مجنون روزگار ما» اندیشههای نیچه را با اندیشههای شهابالدین سهروردی تطبیق میدهد. فصل پنجم با عنوان «کانت از نظر نیچه» افکار و آرای کانت را نقد میکند. در فصل ششم با عنوان «دوران معاصر در اندیشۀ نیچه و هایدگر» بر آن است که ابتدا از منظر فلسفۀ هر یک از این دو تن، در معنای فلسفه، تفکر، وجود و زمان تأمل کند و سپس «دوران معاصر» را در این نگرش تحلیل کند. فصل هفتم هم با عنوان «با هایدگر؛ جستجوی راهی برای خود، در نسبت بین علم، تکنولوژی و دین» نسبت وضع کشورهای توسعهنیافته با آموزههای مارتین هایدگر را تبیین میکند.
مؤلف در این کتاب تلاش کرده است تا از خلال رویارویی متفکران بزرگ با یکدیگر، دغدغههای خویش را دنبال کند؛ چنانکه در مقدمۀ کتاب متذکر میشود در کنار هم قرارگرفتنِ مقالات فوق، نشانگر سلوک معنوی و فکری اوست که در حوزۀ فلسفۀ تطبیقی به نگارش درآمده است (پیام آفتاب، ۱۳۸۶). سید حسن اخلاق دکترای خود را در رشتۀ فلسفۀ غرب از دانشگاه علامه طباطبایی تهران گرفته است و سابقۀ تدریس و تحقیق در چند دانشگاه امریکا را دارد.
منابع: اخلاق، سیدحسن. (۱۳۸۶). از مولانا تا نیچه. قم: سلوک جوان؛ پایگاه اطلاعرسانی پیام آفتاب. (۱۳۸۶). «از مولانا تا نیچه». (۱ قوس ۱۳۸۶). www.payam-aftab.com.