فعال فرهنگی و سیاسی
مؤلف: سید اسحاق شجاعی
جلد اول، ویراست دوم
محمدجواد اصغری فرزند محمداصغر معروف به حاجی عکاس در سال ۱۳۴۷ ش / ۱۹۶۸ م در قریۀ کوچک کتوک از ولسوالی حصۀ دوم یکهاولنگ ولایت بامیان به دنیا آمد. آموزشهای ابتدایی را نزد ملاهای منطقه فراگرفت. از سال ۱۳۶۴ تا ۱۳۶۹ ش ادبیات عرب، منطق، اصول فقه و فقه را در بلخاب نزد سید محمد واعظ و مدرسۀ علوم دینی «محمدیه» در زارین نزد سید اسدالله احسانی، محمد روحانی و علی محمدی آموخت (حیدری، ۱۳۹۸).
اصغری در سال ۱۳۶۹ ش برای تکمیل تحصیلات علوم دینی به ایران رفت و بعد از دو سال با قبولی در امتحانات عمومی حوزۀ علمیۀ قم، به صورت رسمی در برنامههای حوزۀ علمیه وارد شد. او به مدت شش سال در درسهای خارج فقه و اصول استادانی چون وحید خراسانی، ناصر مکارم شیرازی، قربانعلی محقق کابلی، جعفر سبحانی و سید محمود شاهرودی حضور داشت. اصغری در سالهای ۱۳۷۵ تا ۱۳۷۷ ش با زبان عربی، انگلیسی، نویسندگی و روش تحقیق در دفتر تبلیغات حوزۀ علمیۀ قم آشنا شد (همان).
اصغری در سال ۱۳۸۴ ش رشتۀ حقوق در مقطع لیسانس و در سال ۱۳۸۸ ش، رشتۀ حقوق خصوصی در مقطع ماستری و در سال ۱۳۹۴ ش، دورۀ دکتری حقوق خصوصی را در «جامعةالمصطفی العالمیه» به پایان رساند (حیدری، ۱۳۹۸).
اصغری از سال ۱۳۷۷ ش به فعالیتهای سیاسی و نظامی روی آورد و با همکاری برخی از رهبران حزب وحدت اسلامی افغانستان از مسیر تاجیکستان به تخار، پنجشیر و سپس به بلخاب، به جبهههای مخالفان طالبان سفر کرد و با همکاری مسئولان حزب وحدت اسلامی، جبهۀ نظامی یکهاولنگ را بر ضد حکومت طالبان فعال کرد. او یکی از فرماندهان جبهۀ یکهاولنگ بود. طالبان در جدی ۱۳۷۷ ش ولسوالی حصۀ اول یکهاولنگ و مرکز نَیَک را تصرف کردند و سرانجام پس از سه ماه بامیان به دست نیروهای حزب وحدت اسلامی افغانستان افتاد. اصغری با سقوط بامیان در ۲۱ ثور ۱۳۷۸ ش به بلخاب عقبنشینی کرد و به «قرارگاه خاتم الانبیا»ی حزب وحدت اسلامی در «دهن ترپچ»، در مرز بین یکهاولنگ و بلخاب پیوست (همان).
اصغری به عنوان نمایندۀ منتخب یکهاولنگ در لویهجرگۀ اضطراری سال ۱۳۸۱ ش حضور یافت. او در آن سال مسئول کمیتۀ فرهنگی حزب وحدت اسلامی و مدیرمسئول هفتهنامۀ میثاق وحدت در کابل شد. او در سال ۱۳۸۹ ش نامزد انتخابات پارلمانی از ولایت بامیان شد، امّا نتوانست رأی به دست آورد. اصغری مسئولیتهایی چون عضو هیئت تحریریۀ هفتهنامۀ همبستگی، معاون انجمن حقوقی جامعةالعلوم، مسئول مؤسسۀ علمی فرهنگی سلام و مدیریت نشریات آن، مسئول کمیتۀ فرهنگی سارک در بامیان، رئیس مؤسسۀ سواد آموزی کوثر را داشته است (همان).
اصغری اقداماتی چون تأسیس حسینیه و مسجد در سال ۱۳۸۳ ش در قریۀ کتوک، وقف زمین پدری برای ساختمان لیسۀ درۀ چاشت و ایجاد مؤسسۀ سوادآموزی کوثر در سال ۱۳۹۲ ش را با هدف گسترش سوادآموزی به قریهها و مناطق دورافتاده انجام داده است. او آثار تألیفی و پژوهشی نیز دارد که عبارت است از: شخصیت وحقوق زن از دیدگاه اسلام در سال ۱۳۸۱ ش و بررسی حقوقی فرمانها و اسناد کوچیها در سال ۱۳۸۸ ش و راهنمای بامیان در سال ۱۳۹۵ ش. همچنین از او تعدادی مقاله در نشریات مختلف کشور چاپ شده است. او اکنون (۱۳۹۸ ش) مشغول تدریس در دانشگاههای خصوصیِ شهر کابل است (همان).
منبع: حیدری، گلشاد. (۱۳۹۸). «زندگینامۀ محمدجواد اصغری». نوشتۀ گلشاد حیدری (همسر اصغری). ارسالشده به دفتر دانشنامه. ۱۵ میزان ۱۳۹۸.