نویسنده، فعال فرهنگی
مؤلف: علی جعفری
جلد اول، ویراست دوم
عوضعلی اعتمادی، فرزند حیدرعلی، در سال ۱۳۳۱ ش / ۱۹۵۲ م از طایفۀ شیرداغ و از دستۀ «آتَه» در قریۀ دنیابیگ منطقۀ چُورَه شیرداغ از توابع ولسوالی مالستان ولایت غزنی به دنیا آمد.
او ادبیات عرب را در مکتب سنتی و دینی منطقه فراگرفت. در سال ۱۳۴۷ ش برای ادامۀ تحصیل علوم دینی به زِیْرَک جاغوری رفت و در سالهای ۱۳۴۹ و ۱۳۵۰ ش در منطقۀ ارزگان خاص نزد سید اسحاق نقوی که از مدرسان مطرح این منطقه بود، شاگردی کرد.
اعتمادی در سال ۱۳۵۵ ش به هرات کوچید و در روستای رزشک هرات به عنوان عالم دینی به تبلیغ پرداخت (خاوری، ۱۳۸۱: ۱۱۸۱). او در سال ۱۳۵۷ ش از هرات به عسکری اعزام شد و در سال ۱۳۵۸ ش با شروع خیزشهای مردمی علیه حکومت دموکراتیک خلق افغانستان، دورۀ عسکری را نیمهتمام گذاشت و به ایران رفت. او در همان سال عضو حزب نهضت اسلامی افغانستان شد (اعتمادی: ۱۳۹۳).
اعتمادی در زمستان ۱۳۵۹ ش همراه تعدادی از اعضای نهضت اسلامی به هرات برگشت و عضو گروههای حرکت اسلامی افغانستان و حزبالله شد (همان). او در هرات عضو شورای ولایتی نهضت اسلامی، مسئول امور فرهنگی، مدیرمسئول نشریۀ جهاد و عضو شورای قضایی تعیین شد (همان).
اعتمادی در سال ۱۳۶۳ ش دوباره به ایران مهاجرت کرد و در مشهد مسئول فرهنگی نهضت اسلامی شد. او در همین سال از نهضت بریده به عضویت گروه پاسداران جهاد اسلامی افغانستان درآمد (خاوری، ۱۳۸۱: ۱۱۸۱). او هنگام تشکیل حزب وحدت اسلامی افغانستان در سال ۱۳۶۸ ش، به این حزب پیوست و به عنوان مسئول دفتر تایباد انتخاب شد (اعتمادی، ۱۳۹۳). او از سال ۱۳۸۵ ش مسئول دفتر حزب وحدت جناح محمد اکبری در مشهد شد (همان).
اعتمادی در کنار فعالیتهای مختلف سیاسی و نظامی، کارهای مطبوعاتی و پژوهشی متعددی در قالب کتاب و مقاله انجام داده است. برخی از آنها بدین شرح است: کتاب شیرداغ، قطعهای از هزارهجات؛ مقالۀ «یادوارۀ مرحوم ارباب غلامرضا قلندری»؛ مدیرمسئول نشریۀ جهاد هرات در سالهای ۱۳۶۱ و ۱۳۶۲ ش؛ مجموعه نوشتارِ «احزاب افغانستان از ظهور تا افول»، نشریۀ بنیاد وحدت، سال پنجم تا هشتم، شمارۀ ۱۷۱ تا ۲۸۷، در سالهای ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۱ ش؛ این یک پژوهش جامع دربارۀ احزاب است و در آن نزدیک به ۴۰۰ تشکّل، از زمان سید جمالالدین افغانی تا طالبان بررسی شده است. اعتمادی بیش از ۴۰ مقاله در نشریات مختلف، از جمله بنیاد وحدت، حبلالله و نوید بامداد منتشر کرده است.
او در فضای مجازی نیز فعال است. علاوه بر صفحۀ فیسبوک، وبلاگی به نام «سرزمین شیرداغ» در بلاگفا دارد که در آن مطالب متنوعی دربارۀ منطقۀ شیرداغ و آمار خانوادههای مهاجران شیرداغ در مناطق مختلف جهان نوشته است.
اعتمادی کلکسیونی از نشریات افغانستان، از شمسالنهار و سراجالاخبار گرفته تا مطبوعات زمان حاضر را که به بیش از ۴۰۰ نشریه میرسد، گردآوری کرده است. همچنین یادداشتهای روزشمار حوادث افغانستان را از سال۱۳۶۸ تا کنون (۱۳۹۶ ش) جمعآوری کرده است. او آلبوم بانکنوتی دارد که پولهای رایج کشور از عصر امانالله تا زمان حکومت حامد کرزی و یکصد کشور دیگر در آن جمعآوری شده است (همان).
منابع: خاوری، محمدجواد. (۱۳۸۱). «اعتمادی، عوضعلی». دانشنامۀ ادب فارسی (ادب فارسی در افغانستان) به سرپرستی حسن انوشه. جلد ۳. چاپ دوم. تهران: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ اعتمادی، عوضعلی. (۱۳۹۳). مصاحبۀ حضوری علیمدد شریفی با عوضعلی اعتمادی. [دستنوشته موجود است]. مشهد. پاییز ۱۳۹۳.