کتاب، سیاست و جامعه
مؤلف: محمود جعفری
جلد اول، ویراست دوم
این کتاب تألیف عوضعلی سعادت است. آن را انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی در قم در سال ۱۳۹۰ خورشیدی منتشر کرده است، در ۲۴۰ صفحۀ قطع وزیری با شمارگان ۱۰۰۰نسخه.
این کتاب، پایاننامۀ دورۀ ماستری مؤلف است. کتاب شامل مقدمه، چهار فصل، نتیجهگیری، کتابنامه و نمایه است. فصل نخست آن را تعریف مفاهیم و فصل دوم را چارچوب نظری بحث تشکیل میدهد. نویسنده در فصل سوم کتاب دربارۀ چگونگی تعامل جامعۀ افغانستان با مدرنیته، از جریانهای مختلفی نام میبرد که در مواجهه با این پدیده واکنشهای متفاوت داشتهاند و از آنها با عناوین انطباق، تطابق، احیا و سلفی نام میبرد. در فصل چهارم به توضیح علل شکست مدرنیته در افغانستان میپردازد.
نویسنده ابتدا به روند گرایش به تجدد در کشورهای غربی و اروپایی پرداخته است و سپس نحوۀ گسترش این پدیده را در کشورهای اسلامی توضیح داده است. به باور نگارندۀ کتاب، تاریخ افغانستان اکثراً در استبداد سپری شده است و حاکمان نسبت به روند تجدد و مدرنیته بیتوجه بودهاند و یا به خاطر درکنکردن درست واقعیتهای اجتماعی، شکست را تجربه کردهاند. از نظر او، ناکامی روند نوگرایی در افغانستان، بنیادگرایی و افراطیت دینی و قومی را در پی داشته است و این امر خود باعث تشدید عقبماندگی افغانستان شده است. در نهایت نویسنده به این نتیجه رسیده است که افغانستان بیش از این که با مظاهر تمدن غرب تعامل کرده باشد، در تقابل با آن قرار داشته است.
عوضعلی سعادت از ولسوالی جاغوری است. دکتری خود را در رشتۀ جامعهشناسی در سال 1391 ش از دانشگاه تهران گرفته است.
منبع: سعادت، عوضعلی. (1390). افغانستان و مدرنیته؛ تعامل یا تقابل. قم: مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی.