کتاب، تاریخ زندگی
مؤلف: سید احمد هاشمی (صدر)
جلد اول، ویراست دوم
کتاب ام سلمه همسفر خورشید تألیف سید حسن احمدینژاد بلخی است. آن را انتشارات نور السجاد قم در سال 1379 ش منتشر کرده است در 104 صفحۀ رقعی با شمارگان 3000 نسخه. همچنین این اثر در بخش نهم کتاب بانوان نمونه گنجانده شده است که همین انتشارات آن را سال 1387 ش به نشر رسانده است.
این کتاب را زهرا موسوی با عنوان ام سلمة مسافرة نحو الشمس به عربی ترجمه کرده است و انتشارات دار النبلاء در بیروت آن را در سال 1383 ش منتشر کرده است.
این اثر بدون فصلبندی ذیل شش عنوان کلی به ترتیب سیمای ام سلمه؛ مقام و منزلت ام سلمه؛ ام سلمه در محضر فاطمه؛ ام سلمه و اصحاب جمل؛ خاطرات ام سلمه؛ آفتاب دانش ام سلمه است. کتاب با استناد به منابع حدیثی و تاریخی تنظیم شده است. سبک بیان اثر در بیشتر موارد داستانواره است. مهمترین مباحث عنوان اول را ذکر نیاکان، بازماندگان، شرح هجرت و ازدواج ام سلمه با پیامبر تشکیل میدهد. در بخش بعدی، نقش ام سلمه در جنگها و فتوحات صدر اسلام و سبک رفتار او در قبال اهلبیت پیامبر و امامت علی بن ابیطالب اختصاص یافته است. در بخش سوم، به ابعاد مختلف رابطۀ ام سلمه با فاطمه دختر پیامبر و برخورد وی با حادثۀ سقیفه پرداخته شده است. در بخش چهارم، چگونگی رویارویی ام سلمه با اصحاب جنگ جمل و مخصوصاً عایشه و نوع تعامل پیامبر با همسران شرح داده شده است. در بخش پنجم خاطرات و روایات ام سلمه از زبان خود وی بازگو شده است. در نهایت، نقش مهم ام سلمه در نقل حدیث با بیان مصداقیِ روایات در ابواب مختلف اعتقادی، فقهی، اخلاقی و غیره شرح داده شده است.
سید حسن احمدینژاد بلخابی، متولد سال ۱۳۳۴ ش در قریۀ دهنۀ تَرخُوج، مرکز ولسوالی بلخاب ولایت سرپل است. او مؤسس «خانۀ قرآن و نهج البلاغه» در شهر مزارشریف است.
منبع: احمدینژاد بلخی، سید حسن. (1379). ام سلمه همسفر خورشید. چاپ اول. قم: نور السجاد.