از انجمنهای مهاجران افغانستان در ایران
مؤلف: محسن شریفی
جلد اول، ویراست دوم
این انجمن در سال ۱۳۸۲ ش / ۲۰۰۳ م با حضور جمعی از محصلان افغانستان در شهر مشهد ایران تأسیس شد. هیئت مؤسسان آن سید سلیمان حسینی، شاهزاده حسین حیدری، سید تقی موسوی، سید نقی موسوی و یونس احمدی بودند. سید سلیمان حسینی رئیس و مدیر کل آن است.
این نهاد، انجمنی فرهنگی اجتماعی است که خود را مستقل و غیر وابسته به ارگان یا سازمان خاصی میداند (کاتولوگ فعالیتهای انجمن، ۱۳۹۶).
این انجمن اهداف خود را بیان اندیشههای تازه در به دست آوردن اقتدار ملی و تجلی خودباوری دینی در جامعۀ امروز افغانستان، اعتلای سطح فرهنگ جامعه و ایجاد بستر مناسب جهت امور تحقیقاتی و پژوهشی عنوان کرده است (اساسنامه انجمن، ۱۳۸۲: ۱).
انجمن مذکور برای رسیدن به اهداف خویش در سه بخش آموزش، پژوهش و نشریه فعالیتهای خود را آغاز کرد. انجمن فعالیتهای آموزشیاش را از اول میزان ۱۳۸۲ ش /۲۳ سپتمبر ۲۰۰۳ م در منطقۀ التیمور مشهد در مقاطع ابتدایی، متوسطه و لیسه آغاز کرد و در مدت چهار سال در حدود ۸۰۰ نفر از کودکان مهاجرین را تحت پوشش قرار داد (کاتولوگ فعالیتهای انجمن، ۱۳۹۶).
واحد پژوهش این انجمن، با حمایت مؤسسۀ جاپانی آکندن اینترنشنال، در سال ۱۳۸۲ ش / ۲۰۰۳ م کتابخانۀ سیّاری را با چهارصد عنوان کتاب تأسیس کرد. ایجاد پایگاه اطلاع رسانی تبلور اندیشه، طراحی و تولید نرمافزارهای چندرسانهای، راهاندازی کتابخانۀ آنلاین تلگرام تبلور اندیشه از دیگر فعالیتهای واحد پژوهش است (حسینی، ۱۳۹۸).
این انجمن در جوزای سال ۱۳۸۳ ش / جون ۲۰۰۴ م انتشار فصلنامۀ علمی، فرهنگی، اجتماعی «کلیک» (اندیشه نو) را آغاز کرد و تا تابستان ۱۳۹۸ ش، ۳۴ شمارۀ آن منتشر شده است (همان).
این انجمن فعالیتهای در افغانستان هم داشته است: همکاری در تجهیز کتابخانۀ مؤسسۀ فنون در منطقۀ جبرئیل هرات؛ برگزاری دورههای کارآموزی کاربری کامپیوتر برای مدرسۀ علوم دینی مهدیه منطقۀ فولادی در بامیان؛ برگزاری دورههای آموزشی نرمافزارهای اسلامی برای دانشپژوهان مؤسسۀ عرفان در هرات (همان).
منابع: اساسنامۀ انجمن فرهنگی تبلور اندیشه. (۱۳۸۲). در ۶ فصل، ۳۸ ماده و چهار تبصره. انجمن فرهنگی تبلور اندیشه؛ حسینی، سید سلیمان. (۱۳۹۸). مصاحبۀاینترنتی محسن شریفی با سید سلیمان حسینی. ۱۲ میزان ۱۳۹۸؛ کاتولوگ فعالیتهای انجمن فرهنگی تبلور اندیشه. (۱۳۹۶). انجمن فرهنگی تبلور اندیشه.