منطقهای در ولسوالی آبکمری ولایت بادغیس
مؤلف: محمدجواد علوی
جلد اول، ویراست دوم
منطقۀ آقاصوفی بالا و پایین در ولسوالی آبکمری ولایت بادغیس واقع شده و از شمال به قریۀ زینگَر، از جنوب و شرق به قریۀ وایمت و از غرب به خوجهاحمدی محدود است. راههای مواصلاتی منطقۀ آقاصوفی به قریههای اطراف، ولسوالی و مرکز ولایت خامه است. فاصلۀآن تا ولسوالی آبکمری ۲ کیلومتر و تا شهر قلعهنو مرکز ولایت بادغیس، ۱۲ کیلومتر است (اشکانی، ۱۳۹۶).
بنا به برآورد شورای منطقه، جمعیت آقاصوفی ۱۰۵۰ خانوار و از طوایف هزارۀ دایزنگی، میریکتن و تخمکته است و اهل سنت و فارسیزبان هستند.
آبوهوای منطقۀ آقاصوفی سرد و کوهستانی است و معیشت مردم این قریه از طریق زراعت و مالداری تأمین میشود. زیست جانوری منطقه شامل کَوْک، بودنه، زاغ، زاغچه، چغوک، غاز، کبوتر کوهی، باشه، باز و عقاب است. گیاهان آن عبارتاند از گاوغُنج، وُلَنگ، تلخک بوته، بوربوته، زیرۀ کوهی، چنار، بید و بهخصوص جنگلهای پستۀ کوهی (همان).
قالیبافی (بهخصوص قالی دستی معروف دایزنگی)، گلیمبافی، جاکتبافی، جوراببافی، دستکشبافی، کلاهدوزی، خامکدوزی و زرکدوزی صنایع دستی زنان این منطقه هستند (همان).
غذاهای محلی آن عبارتاند از اشکینه، قو، خَلُوک، کلهجوش، چندگلی، اَشقاری، کشکَوْ (همان).
آب آشامیدنی ساکنان منطقۀ آقاصوفی از چاه بمبهای دستی و آب زراعت و باغداری از رودخانۀ آبکمری تأمین میشود. انرژی برق قریه از سولر (صفحات خورشیدی) به دست میآید (وزارت احیاء و انکشاف دهات، ۱۳۹۶).
نزدیکترین مرکز صحی، کلینیک آبکمری است که در فاصلۀ ۲ کیلومتری منطقه واقع است. منطقۀ آقاصوفی دارای مکاتب ابتدائیه و متوسطۀ پسرانه و دخترانه است، اما متعلمان دورههای بالاتر به لیسههای پسرانه و دخترانۀ مرکز ولسوالی آبکمری میروند که در ۲ کیلومتری منطقه موقعیت دارد (اشکانی، ۱۳۹۶).
چهرههای معروف منطقۀ آقاصوفی عبارتاند از: مولوی خانمحمد، ملا سمیع و قاری یاسر (عالمان دینی)، حاج نبیبای، حاجی حنان، قومندان حاجیقربان و مدیر آصف فایق (آمر لیسۀ آبکمری)، ملّاسمیع، ملّامنان و داکتر عبدالحمید ولسوال اسبق ولسوالی آبکمری (اشکانی، ۱۳۹۶).
منابع: اشکانی. (۱۳۹۶). مصاحبۀ حضوری محمدجواد علوی با جنیدالله اشکانی. کابل. ۲۴ جدی ۱۳۹۶؛ وزارت احیاء و انکشاف دهات. (۱۳۹۶). «لیست پروژههای در حال اجرا و تکمیل شده از بابت سال ۱۳۸۰ تا ۲۵ حمل ۱۳۹۶، جدول ولایت بادغیس». کابل.