کتاب، در موضوع سیاست و فرهنگ
مؤلف: قربانعلی فصیحی (غزنوی)
جلد اول، ویراست دوم
کتاب افغانستان، تاریخ فرهنگی _ سیاسی را توماس جفرسون بارفیلد، استاد انسانشناسی در دانشگاه بوستونِ امریکا نوشته است و عبدالله محمدی آن را به فارسی ترجمه کرده است. این اثر را انتشارات عرفان در سال ۱۳۹۸ ش منتشر کرده است، در ۵۵۲ صفحۀ قطع رقعی با شمارگان ۲۰۰۰ نسخه.
این کتاب شامل سخنی از مترجم، درآمد و مقدمهای از مؤلف است و در شش فصل تدوین شده است. موضوع فصل اول؛ اقوام ساکن در افغانستان، تعداد جمعیت، محل سکونت و موقعیت اجتماعی آنان است. نویسنده در این فصل هزارهها را قربانیان تاریخی تعصب مذهبی و نژادی معرفی کرده و فعالیت اجتماعی را برای آنان دشوار میداند (بارفیلد، ۱۳۹۸: ۵۳). مؤلف بعد از بیان ویژگیهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی مردم افغانستان، جدایی دین از سیاست را در چنین جامعهای ناممکن دانسته است (همان: ۷۲)
موضوعات فصلهای دوم تا پنجم، کامیابیها و ناکامیهای حاکمان گذشتۀ افغانستان، جنگهای افغانستان و انگلیس و دخالتهای بیگانگان در به قدرت رسیدن حاکمان افغانستان است.
نویسنده در فصل پایانی کتاب، ضعف و ناتوانی حکومتهای گذشته در ادارۀ کشور را بررسی کرده است و بهترین نوع حکومت برای افغانستان را نظام فدرالی معرفی میکند و معتقد است که ثبات و امنیت نیازمند اتکای کمتر به حکومت کابل و تأکید بیشتر بر مناطق حساس و مهم افغانستان است؛ زیرا هر منطقه منافع خاص خود را دارد و بهتر میتواند ساکنانش را متحد سازد (همان: ۵۳۲).
عبدالله محمدی لیسانس مترجمی زبان انگلیسی، ماستری جمعیتشناسی از دانشگاه تهران و ماستری مطالعات قومی و مهاجرت از دانشگاه لینشوپینگ سوئد دارد (مظفری، ۱۳۹۸).
منبع: جفرسون بارفیلد، توماس (۱۳۹۸). افغانستان تاریخ فرهنگی- سیاسی. ترجمۀ عبدالله محمدی. تهران: عرفان؛ مظفری، ابوطالب. (۱۳۹۸). مصاحبۀ تلفنی قربانعلی فصیحی با ابوطالب مظفری. مشهد. ۱۴ عقرب ۱۳۹۸.