اشارهعوضعلی اعتمادی در سال ۱۳۳۱ ش در قریۀ دنیابیگ، منطقۀ چُورَه شیرداغ در ولسوالی مالستان ولایت غزنی به دنیا آمد. او علوم دینی را در زِیْرَک جاغوری و در ارزگان خاص آموخت. اعتمادی در سال ۱۳۵۸ ش به ایران رفت و عضو حزب نهضت اسلامی افغانستان شد و در جبرئیل هرات ائتلافی میان سه جریان شیعی حرکت اسلامی، نهضت اسلامی و حزب الله افغانستان در بهار ۱۳۶۰ پیش آمد که اعتمادی عضو نهضت اسلامی افغانستان بود. اعتمادی در سال ۱۳۶۳ ش از نهضت برید و به عضویت گروه پاسداران جهاد اسلامی افغانستان درآمد و سپس در سال ۱۳۶۸ ش به حزب وحدت اسلامی افغانستان پیوست و در سال ۱۳۸۵ ش مسئول دفتر حزب وحدت جناح محمد اکبری در مشهد شد. انتشار یک کتاب و بیش از ۴۰ مقاله و نوشتار در مطبوعات ازجمله فعالیتهای اوست. |
دو رویداد مهم در تاریخ هزارهها
تأسیس و تحریر دانشنامۀ هزاره کارِ مهم و پروژۀ گرانبها در تاریخ مردم ما بود؛ «خداش خیر دهد، هرکه این عمارت کرد». درحقیقت، این کار وظیفۀ دولتها و مؤسسههای بزرگ فرهنگی است. این کار از توان افراد و اشخاص بدون پشتوانۀ مالی بسیار بعید و دور از انتظار است؛ اما جمعی از نویسندگان و فرهنگیان کمر همت بستند و اقدام آن را روی دست گرفتند که تحول مهم در تاریخ هزاره بود. گرچند متأسفانه این رویداد مهم مورد هجمۀ بیرحمانه قرار گرفت و کسانی خوانده و ناخوانده سنگ پرتاب کردند تا در این کارِ بنیادین اخلال کنند. به نظرم دو رویداد مهم در تاریخ معاصر هزاره ایجاد شد: یکی تشکیل حزب وحدت اسلامی افغانستان متشکل از احزاب نه افراد؛ دوم نگارش و تدوین دانشنامه بدون سمت و سوی حزبی و گروهی. هردوی این پدیده مورد استقبال بیسابقۀ مردم ما واقع شد و درخشیدنِ آن همه را به تعجب واداشت، خوش درخشید ولی دولت مستعجل بود.
اکنون بر نویسندگان و نخبگان فرهنگی است که بدون چشمداشت معاش و حقوق مالی این کار خداپسندانه را محض للّه پرداخت کنند و پروژه را پیش ببرند. اشخاص خیّر و باهمت از خود مایه بگذارند و با پیش خرید، هزینۀ نگارش و چاپ آن را ولو به تیراژ کم فراهم کنند. اصحاب دانشنامه هم از نوشتن مطالب و معرفی مدخلهای طویل بپرهیزند، بعدها در فضای اینترنتی پی دی اف آنها را بگذارند تا به مرور زمان آبدیده و اشکالاتشان رفع شود؛ دانشنامه مستقل به پیش رود و نگذارند که این بنا مواجه به شکست شود و از باد و باران گزند یابد.
اکنون یک فراخوان عام و سراسری به تمام نویسندگان داده شود و همه مدخلهایی را طبق شیوهنامه و سیاق مدخلهای جلد اول بنویسند و بفرستند تا هیئت علمی با حفظ مقررات و انجام وظیفه به چاپ برسانند.
عوضعلی اعتمادی، مشهد