کتاب ها, محتوای اپلیکیشن

اصول و شاخصه‏ های تمدن نبوی

کتاب، شاخصه‌های مدنیت در اسلام
مؤلف: سید احمد هاشمی (صدر)
جلد اول، ویراست دوم

اصول و شاخصه‌های تمدن نبوی تألیف سید رشید صمیمی است. آن را مرکز پژوهش‌های اسلامی صدا و سیمای قم، در سال 1387 ش در 127 صفحۀ قطع رقعی با شمارگان 2000 نسخه به نشر رسانده است.

این کتاب یک پیش‌گفتار و شش فصل دارد. هدف از تدوین آن، معرفی شاخصه‌ها و ویژگی‌های سیاسی، حکومتی و اجتماعی پیامبر اسلام در 23 سال نبوت او و نیز ارائۀ الگوی خاص تمدنی و کارآمد در مقابل دیگر تمدن‌های حاکم در جهان عنوان شده است. فصل اول به کلیات و مفاهیم موضوع اختصاص دارد. در فصل دوم با عنوان «عوامل پیدایش، شکوفایی و گسترش تمدن نبوی» مسایلی چون خردورزی و تعقل، اهتمام به دانش‌اندوزی و پیشرفت، تأکید بر برنامه‌ریزی و مدیریت صحیح، هدایت‌گری و ارشاد و نقش تاریخی قرآن در اعتلای تمدن نبوی، به عنوان علل و عوامل رشد و شکوفایی تمدن اسلامی مطرح شده‌اند. در فصل سوم با عنوان «اصول و شاخصه‌های فرهنگی تمدن نبوی» مسایلی چون خداباوری، کرامت انسان، گسترش خردگرایی و مبارزه با خرافه‌ها و جامع‌نگری از جملۀ این شاخصه‌ها بیان شده است. در فصل چهارم اصول و شاخصه‌های سیاسی تمدن نبوی بحث شده و موضوعاتی چون حاکمیت ولایت الهی و خلافت منصوصه، برابری، استکبارستیزی و شورا و مشورت، از محورهای مهم آن شمرده شده است. در فصل پنجم با عنوان «اصول و شاخصه‌های اقتصادی تمدن نبوی» به مباحث ماهیت ثروت در اسلام، مبارزه با فاصله‌های طبقاتی و رعایت حریم مالکیت‌های خصوصی و عمومی پرداخته شده است. در فصل آخر کتاب اصول و شاخصه‌های اجتماعی تمدن نبوی بحث شده و تحکیم روابط اجتماعی بر محور ایمان، همکاری در امور خیر و تأکید بر جلب اعتماد عمومی از جمله ممیزات آن دانسته شده است. این کتاب در جشنوارۀ بین‌المللی شیخ طوسی در سال 1389 ش در قم برگزیده شده است.

سید رشید صمیمی متولد 1354 ش در منطقۀ اوجی کجابِ بهسود از ولایت میدان وردک است. او دکترای رشتۀ فقه و معارف با گرایش کلام اسلامی از دانشگاه بین‌المللی المصطفی در قم دارد. از او شماری کتاب و مقاله در موضوعات فقهی، اصولی، فلسفی و کلامی منتشر شده است.

منابع: صمیمی، سید رشید. (1387). اصول و شاخصه‌های تمدن نبوی. چاپ اول. قم: مرکز پژوهش‌های اسلامی صدا و سیما؛ صمیمی، سید رشید. مصاحبۀ حضوری سید احمد هاشمی (صدر) با سید رشید صمیمی. قم. 10 ثور 1399.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *