کتاب ها, محتوای اپلیکیشن

الگوی بانک‏داری اسلامی برای افغانستان

کتاب، دربارۀ بانک‌داری اسلامی
مؤلف: محسن شریفی
جلد اول، ویراست دوم

این کتاب با عنوان الگوی بانک‌داری اسلامی برای افغانستان بر مبنای فقه جعفری و حنفی تألیف محمد توسلی غرجستانی است. انتشارات دانشگاه ابن‌سینا آن را در تابستان ۱۳۹۳ ش در کابل منتشر کرده است، در ۳۴۴ صفحۀ قطع رقعی و شمارگان ۱۰۰۰ نسخه.

مؤلف با طرح سؤالاتی نظیر جایگاه بانک‌داری اسلامی در افغانستان؛ ویژگی‌های بانک‌داری اسلامی؛ چگونگی حل مشکل تأمین وثیقۀ اعطای تسهیلات به فقرا و نیازمندان؛ با عنایت به فقه شیعه و سنی درصدد ارائۀ الگوی بانک‌داری اسلامی برای افغانستان است.

این اثر در پنج بخش تنظیم شده است. مؤلف در بخش اول به تاریخچۀ بانک و بانک‌داری، بانک‌داری اسلامی،‌ بانک‌داری خرد، همچنین تجربۀ موفق بانک‌داری در کشورهای بنگلادش، مالزی، هندوستان و نپال می‌پردازد و در بخش دوم به مفهوم ربا و انواع آن اشاره می‌کند. در ادامه عقود و قراردادهایی مثل مضاربه، شرکت،‌ وکالت،‌ قرض‌‌الحسنه، مزارعه و… و نظرات گوناگون فقیهان و دانشمندان اسلامی و کاربرد هر یک از این قراردادها در بانک‌داری اسلامی بررسی می‌شود. جامعه‌شناختی اقتصادی و اوضاع اجتماعی –  اقتصادی افغانستان، در بخش سوم بررسی می‌شود.

در بخش چهارم مؤلف دو نوع الگوی بانک‌داری اسلامی مطرح می‌کند: یکی بانک‌داری اسلامی کلان که منابع آن از طریق سپرده‌های جاری، قرض‌الحسنه، سرمایه‌گذاری خاص و عام تجهیز می‌شود. دیگری بانک‌داری اسلامی خرد که منابع آن از طریق سپرده‌های قرض‌الحسنه، جاری، پس‌انداز، جذب وجوه از مؤسسات و نهادهای خیریه و موقوفات عمومی تجهیز می‌شود.

مؤلف در بخش پنجم به نتایج مثبت و منفی الگوی پیشنهادی خود می‌پردازد. محمد توسلی غرجستانی ماستریِ اقتصاد از جامعة‌المصطفی العالمیه قم دارد و استاد دانشگاه ابن‌سینا در کابل است.

منبع: توسلی غرجستانی، محمد. (۱۳۹۳). الگوی بانک‌داری اسلامی برای افغانستان، بر مبنای فقه جعفری و حنفی. کابل: ابن‌سینا.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *