استراتژی امریکا در افغانستان پس از طالبان

کتاب، سیاست امریکا در افغانستان
مؤلف: سید احمد هاشمی (صدر)
جلد اول، ویراست دوم
کتاب استراتژی امریکا در افغانستان پس از طالبان تألیف ذاکرحسین ارشاد است. انتشارات تاک آن را در سال 1390 ش در 360 صفحۀ قطع وزیری و با شمارگان 1000 نسخه به نشر رسانده است.
این کتاب، پس از اشاره و مقدمه، در شش فصل و همراه با توضیحی از محمدجواد صالحی تنظیم شده است. مؤلف استراتژیهای جدید ایالات متحدۀ امریکا پس از سقوط طالبان را در چارچوب نظری جوزف نای با عنوان «قدرت نرم» بررسی کرده است. به نظر او، امریکا برای تأمین منافع ملی خود تلاش میکند تا با بهکارگیری استراتژیهای جدید و خاص، تأثیرگذاری وسیع و همهجانبهای بر جامعه و حکومت افغانستان داشته باشد. اما چالشهای فرارو، از این تأثیرگذاری کاسته و اهداف سیاست خارجی آمریکا را به حداقلها کاهش داده است.
نگارنده به تبیین رویکرد جدید استراتژیهای امریکا بعد از حادثۀ یازده سپتمبر 2001 م پرداخته است و آن را متفاوت از استراتژیهای امریکا، قبل از این حادثه خوانده است. بر این اساس، استراتژی جدید امریکا در مقابله با دشمنان تازهاش یعنی تروریسم بینالملل از جمله طالبان و شبکۀ القاعده، مبتنی بر دو عنصر عنوان شده است: یکی به کارگیری قدرت سخت و دیگری ابعاد نرمافزاری قدرت یا تمهیداتی چون دولتسازی، جامعهسازی و هنجارسازی در سطح خاورمیانه، به عنوان استراتژیهای کلان این کشور. از نظر نویسنده، امریکا بر اساس همین الگو بعد از یازده سپتمبر به افغانستان حملۀ نظامی کرد و پایگاه طالبان و شبکۀ القاعده را از بین برد و تاکنون با همان رویکرد موجودیت خویش را در افغانستان حفظ کرده است. فصول ششگانۀ کتاب بر همین اساس با عناوین زیر تدوین شده است: تمهیدات نظری و پیشینۀ نرمافزارگرایی در امریکا؛ روابط امریکا و افغانستان؛ اهداف امریکا در افغانستان پس از طالبان؛ اهداف کاربردی امریکا در افغانستان پس از طالبان؛ ابزارهای تحقق اهداف امریکا در افغانستان پس از طالبان و چالشهای فراروی امریکا در افغانستان پس از طالبان.
ذاکر حسین ارشاد، متولد سال ۱۳۵۴ ش در ولسوالی جِغتوی ولایت غزنی است. آثار قلمی دیگری نیز در حوزۀ علوم سیاسی از وی به نشر رسیده است.
منبع: ارشاد، ذاکرحسین. (1390). استراتژی امریکا در افغانستان پس از طالبان. چاپ اول. کابل: تاک.