شخصیت ها, محتوای اپلیکیشن

اعتمادی، محمدعوض (۱۳۵۲ ش)

نویسنده و عالم دینی
مؤلف: علی‌مدد شریفی
جلد اول، ویراست دوم

محمدعوض اعتمادی فرزند محمدابراهیم از طایفۀ غُلْمَک (غلامَک) مَکنَک، در خزان سال ۱۳۵۲ ش / ۱۹۷۳ م در منطقۀ مَکنَک مالستان از توابع ولایت غزنی به دنیا آمد. پس از سپری‌کردن دوران کودکی، پدرش محمدابراهیم که از سواد خواندن و نوشتن محروم بود، او را برای آموختن قرآن به مکتب‌خانۀ محل فرستاد (اعتمادی، ۱۳۹۶).

وی در سال‌های ۱۳۶۵ و ۱۳۶۶ ش پس از فراگیری مقدمات علوم دینی نزد ملای مکتب، به مدرسۀ علوم دینی «امام محمدباقر» مکنک رفت و در آن، کتاب‌جامع‌المقدمات را نزد محمدجمعه رحیمی خواند. او در سال ۱۳۶۸ ش به مدرسۀ علوم دینی «امام صادق» در سوکۀ مالستان رفت. در آنجا کتاب‌های حاشیۀ ملا عبدالله در منطق، معالم الاصول و درس‌های عقاید، جهان‌بینی و نهج‌البلاغه را که جزء برنامه‌های درسی مدرسه بود، نزد عزیزالله علی‌زاده مالستانی فراگرفت. هم‌زمان هدایة‌النحو و سیوطی را برای طلاب سطح پایین‌تر تدریس می‌کرد (اعتمادی، ۱۳۹۳).

محمدعوض اعتمادی در خزان ۱۳۷۰ ش به ایران رفت و در حوزۀ علمیۀ قم مشغول تحصیل شد.‌ او سال‌های ۱۳۷۰و ۱۳۷۱ ش را به‌صورت آزاد درس خواند و در سال ۱۳۷۲ ش در پایۀ چهارم پذیرفته شد و تا زمستان ۱۳۷۵ ش شرح لمعه، اصول فقه و بخشی از رسایل و مکاسب را نزد تعدادی از استادان حوزۀ علمیۀ قم فراگرفت (فصیحی و شریفی، ۱۳۹۶، ج ۲: ۱۵۲ و ۱۵۳).

اعتمادی از خزان ۱۳۷۵ ش در مدرسۀ علوم دینی «شهید مزاری» بامیان مشغول تدریس شد. او هم‌زمان در کمیتۀ فرهنگی حزب وحدت اسلامی افغانستان، بخش کمیسیون نشریات این حزب، به فعالیت‌های فرهنگی پرداخت.

اعتمادی در اواخر سال ۱۳۷۷ ش پس از تسلط گروه طالبان بر مناطق مرکزی افغانستان، به حوزۀ علمیۀ قم برگشت و باقی‌ماندۀ سطوح عالی فقه و اصول را نزد محمدجواد فاضل لنکرانی، سید رسول موسوی تهرانی و محمد ربانی فراگرفت.‌ او مدت پنج سال در درس‌های خارج فقه و اصول ناصر مکارم شیرازی، محمد فاضل لنکرانی و جعفر سبحانی شرکت کرد (همان).

اعتمادی در سال ۱۳۸۶ ش در آزمون ورودی مؤسسۀ «آموزش عالی علوم انسانی» در رشتۀ حقوق در مقطع لیسانس پذیرفته شد و در سال ۱۳۸۹ ش با دفاع از رسالۀ خود از این مقطع فارغ‌التحصیل شد. در سال ۱۳۹۰ ش در رشتۀ حقوق جزا و جرم‌شناسی آن مؤسسه در مقطع ماستری پذیرفته‌شد و در سال ۱۳۹۳ ش فارغ‌التحصیل شد. او در میزان ۱۳۹۵ ش در مقطع دکتری رشتۀ حقوق جزا و جرم‌شناسی مؤسسۀ آموزش عالی علوم انسانی جامعة‌المصطفی قم پذیرفته‌ شد و مشغول تحصیل است (اعتمادی، ۱۳۹۶).

اعتمادی در کنار تحصیل، فعالیت‌های فرهنگی داشته است. ازجمله عضو مؤسس «بنیاد علمی فرهنگی صبا»، مدیرمسئول مجلۀ سخن صبا در سال ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ ش، عضو شورای مرکزی انجمن علمی حقوق جزا و جرم‌شناسی گروه حقوق مؤسسه آموزش عالی علوم انسانی و دبیر اجرایی دو فصلنامۀ «معارف اسلامی و حقوق جزا و جرم‌شناسی» بوده است. او پژوهشگر برتر مؤسسۀ آموزش عالی علوم انسانی در سال ۱۳۹۳ ش دانسته شده است (اعتمادی، ۱۳۹۳).

اعتمادی علاوه بر چاپ مقالات متعدد در مجلۀ سخن صبا چاپ قم و پژوهش‌نامۀ حقوق مؤسسۀ آموزش عالی علوم انسانی جامعة‌المصطفی قم، آثار دیگری نوشته است، از جمله انسان‌شناسی در قرآن (آفرینش انسان)، پایان‌نامۀ فقه و معارف (فصیحی و شریفی، ۱۳۹۶، ج ۲: ۱۵۴).

منابع: اعتمادی، محمدعوض. (۱۳۹۳). «زندگی‌نامۀ خودنوشت محمدعوض اعتمادی»؛ اعتمادی، محمدعوض. (۱۳۹۶). گفتگوی تلفنی علی‌مدد شریفی با محمدعوض اعتمادی. ۲۲ جدی ۱۳۹۶؛ فصیحی، قربان‌علی و شریفی، علی‌مدد. (۱۳۹۷). عالمان شیعۀ غزنی. جلد ۲. مشهد: بدخشان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *