تازه‌های فرهنگ, کتاب ها, محتوای اپلیکیشن

آسیب‏ شناسی روابط گروه‌های قومی شیعه در افغانستان

کتاب، بررسی گروه‌های قومی شیعه
مؤلف: علی‌مدد شریفی
جلد اول، ویراست دوم

این کتاب تألیف محمدحسین فیاض است. آن را مرکز بین‌المللی ترجمه و نشر المصطفی در سال ۱۳۹۳ ش در قم منتشر کرده است، در ۳۲۸ صفحۀ وزیری و با شمارگان ۳۰۰ نسخه. مؤلف در مقدمه انگیزه‌اش از تألیف این اثر را نبود یک پژوهش جدی دربارۀ گروه‌های قومی شیعۀ افغانستان ذکر می‌کند.

کتاب در ۶ فصل تنظیم شده است. فصل اول، با عنوان «کلیات، مفاهیم و چارچوب نظری» تصویر کلی از جامعۀ افغانستان، تعدّد اقوام در این کشور، ورود تشیع به افغانستان، مفاهیمی چون آسیب‌شناسی روابط را بررسی می‌کند و به نظریه اقتدار و رقابت نخبگان می‌پردازد. در فصل دوم، روابط مذهبی گروه‌های قومی شیعه را ارزیابی کرده و دیدگاه اسلام را با عنوانِ اسلام، دین برادری و برابری مطرح کرده است. نکات مهم روابط فرهنگی مانند زبان و ادبیات، فرهنگ عامه، برخی از آداب و رسوم و رسانه‌های جمعی، در فصل سوم ذکر شده است. شاخص‌های کلیدی روابط اجتماعی چون طبقات اجتماعی، موقعیت اجتماعی و همسر گزینی در فصل چهارم ارزیابی شده است. در فصل پنجم، با عنوان «روابط اقتصادی» به داد و ستدهای بین گروه‌های قومی شیعه پرداخته شده است. فصل ششم، با عنوان «روابط سیاسی» حجم زیادی از این کتاب را به خود اختصاص داده است و در آن به روابط سیاسی و حضور گروه‌های قومی شیعه در حکومت‌های افغانستان اشاره شده و سیر این روابط در حکومت سدوزایی‌ها، محمد‌زایی‌ها، جمهوری دموکراتیک افغانستان، جمهوری افغانستان، حاکمیت مجاهدین، طالبان و پس از طالبان بررسی شده است. نقد و ارزیابی، نتیجه‌گیری و راهکارها عنوان‌های پایانی کتاب را تشکیل می‌دهند.

محمدحسین فیاض متولد ۱۳۴۹ ش در ولسوالی مالستان است. او ماستری تاریخ اسلام از دانشگاه جامعةالمصطفی در قم دارد.

منبع: فیاض، محمدحسین. (۱۳۹۳). آسیب‌شناسی روابط گروه‌های قومی شیعه در افغانستان. قم: مرکز بین‌المللی ترجمه و نشر المصطفی.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *