جغرافیا, محتوای اپلیکیشن

باغ‏ چقورک/Bâĝ_ĉoqurak/

محله‌ای در شهر پل‌خمری مرکز ولایت بغلان
مؤلف‌: محمدجواد علوی
جلد اول، ویراست دوم

محلۀ باغ‌چقورک در شهر پل‌خمری ولایت بغلان واقع شده است. این محله از شمال به سرک فابریکۀ سمنت، از جنوب به فابریکۀ نساجی پل‌خمری، از شرق به دریای قندوز و از غرب به جادۀ بین فابریکۀ سمنت غوری و شهر پل‌خمری محدود است (ولی‌زاده، ۱۳۹۷).

جمعیت محلۀ باغ‌چقورک حدود دوصد خانوار تخمین زده شده است. ساکنان آن از طوایف آهنگران و نیک‌پی هستند و از نظر مذهب اسماعیلیه و شیعیان اثناعشری‌ هستند.

باغ‌چقورک متعلق به فابریکۀ نساجی پل‌خمری است و در دهۀ پنجاه شمسی کارکنان نساجی برای تفریح و گردش به باغ می‌رفتند. این باغ چون پایین‌تر از سطح سرک عمومی بود، به «چقورک» مشهور شده بود. بعدها این باغ به مأموران فابریکۀ نساجی داده شد و مسکونی شد. مسجد و مدرسۀ علوم دینی «امام صادق» در این محله است (همان). خانه‌های این محله کمتر از مصالح امروزی ساخته شده‌اند. تمام کوچه‌های محله پخته نیست، اما سرک محله به مرکز شهر قیرریزی شده و پخته است. آب و هوای محلۀ چقورک معتدل است (فرداد، ۱۳۹۶).

مؤسسات و نهاد‌های دولتی برای تأمین آب آشامیدنی محلۀ باغ‌چقورک چاه‌های بمبه‌ای کوچک حفر و راه‌اندازی کرده‌اند. انرژی برق و روشنایی خانه‌های محله از سیستم برق شهری ریاست برشنا تأمین می‌شود. دسترسی اهالی باغ‌چقورک به خدمات و مراکز صحی، کلینیک، شفاخانۀ دولتی و خصوصی شهر پل‌خمری به سادگی امکان‌پذیر است (همان).

اطفال دختر و پسر محلۀ باغ‌چقورک به لیسۀ کارته خراسان می‌روند و نوجوانان، جوانان و محصلان این محل به مکاتب دولتی، خصوصی، مسلکی و مؤسسات تحصیلات عالی خصوصی و مؤسسه تحصیلات دولتی پل‌خمری دسترسی دارند. در محلۀ باغ‌چقورک یک مؤسسۀ آموزشی آقاخان (AKS) قرار دارد که زبان انگلیسی، کامپیوتر، درس‌های آمادگی کانکور و سوادآموزی در آن تدریس می‌شود. همچنین این محله یک بیت‌العلم و یک کودکستان دارد.

غذاهای محلی باغ‌چقورک عبارت‌اند از: اوماچ، حلوا (برنجی و گندمی)، شولۀ غوربندی و آشک (همان).

عواید ساکنان محلۀ باغ‌چقورک از کارگری، دکان‌داری و کارهای خدماتی چون رانندگی، تکسی‌رانی و مسافر‌کشی با سه‌چرخه تأمین می‌شود و تعدادی نیز به معلمی یا کار در ادارات دولتی و خصوصی مشغول‌اند. قریب ۴۰۰ تا ۵۰۰ تن از ساکنان این محله به دلیل ناامنی‌، فقر و بیکاری، برای یافتن کار و زندگی بهتر به کشورهای همسایه و اروپایی رفته‌اند. چهره‌های معروف باغ‌چقورک عبارت‌اند از ملّا خان‌علی و جمعه خان وحدت و بادام‌گل (همان).

منابع: فرداد، صفدر. (۱۳۹۶). مصاحبۀ حضوری محمدجواد علوی با صفدر فرداد. کابل. ۱۸ قوس ۱۳۹۶؛ ولی‌زاده، محمدانور. (۱۳۹۷). مصاحبۀ اینترنتی زینب نوری با محمدانور ولی‌زاده. ۵ اسد ۱۳۹۷.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *